Geen producten (0)

Cupcakes 10-12 stuks

Afdrukken als .pdf klik hier


Informatie

- Voorbereidingstijd: 10-12 minuten

- Baktijd: 20-25 minuten

- Oventemperatuur: 170 graden  

- Dit recept is tevens te gebruiken om cakepops of een cake te maken

Benodigdheden

- 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem + 1/2 zakje bakpoeder)

- 200 gram suiker

- 200 gram boter

- 4 eieren

- 1 zakjes vanillesuiker

- Eventueel 75 gram hagelslag (voor vanille/chocolade cupcakes)

Verpakking / versiering

- Cupcake cellofaan zakjes

- Lint 6 mm

- Kaartjes

- Stokjes voor cupcake bovenstuk (tip: zie tab voorbeelden/sjablonen)

- Sluitingen

- Versiering of bakvormen

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormen klaar. Als u een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.

Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik.

Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, eventueel een mixer met beslag haken (of een garde), 2 eetlepels.

Bereidingswijze

Doe de boter (op kamertemperatuur) in een kom en voeg de suiker  beetje bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid (kan ook met een garde, als de boter niet te hard is). 

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Tip: als de eieren op kamertemperatuur zijn wordt het beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer (of een garde) op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en mix alles met de mixer (of garde) op middelhoge snelheid door elkaar.

Pak de cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel of spatel schraapt u het beslag van de lepel in het vormpje.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker te decoreren.

Plaats het cupcake bakblik op het rooster midden in de oven. Bak de cupcakes 20-25 minuten op ongeveer 170 graden. Let op: iedere oven is anders, de baktijd kan per oven verschillend zijn. 

Laat de cupcakes eerst afkoelen voordat u gaat decoreren, succes! 


Meringue / Schuimpjes

Adrukken als .pdf klik hier

Informatie

- Voorbereidingstijd: 10-15 minuten

- Baktijd: 2 uur

- Oventemperatuur: 80 graden  

- Dit recept is tevens te gebruiken om schuimkransjes te maken

Verpakking / versiering / benodigdheden

- Spatel

- Spuitzak (wegwerp)

- Cupcake cellofaan zakjes

- Lint 6 mm

- Kaartjes

- Sluitingen

Ingrediënten 

(voor ongeveer 30 schuimpjes)

-  4 eiwitten

-  125 gram kristalsuiker

-  125 gram poedersuiker

-  10 gram maïzena

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 80 graden. Klop de eiwitten en het kristalsuiker door elkaar tot er stijve pieken ontstaan. Deze moeten recht overeind blijven staan, de puntjes mogen niet ombuigen.

Spatel hierna voorzichtig de (gezeefde) poedersuiker en maïzena door het mengsel heen. Voorzichtig kloppen en niet te lang. Anders is alle lucht uit het mengsel. Schep voorzichtig het schuim met de spatel in de wegwerp spuitzak (met eventueel een mondstuk in de spuitzak). Spuit nu de schuimpjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de schuimpjes in 2 uur af op 80 graden. Dit is lang maar de temperatuur is dan ook laag, de schuimpjes kunnen zo goed drogen in de oven. Let op: iedere oven is anders, de baktijd kan per oven verschillend zijn.


Koffiebroodjes 8 - 10 stuks

Afdrukken in .pdf klik hier

Informatie

- Voorbereidingstijd: 30 minuten + 1 uur en 30 minuten voor het rijzen

- Baktijd: 15 minuten

- Oventemperatuur: 200 graden   

Benodigdheden

Deeg

- 250 ml melk

- 450 gram tarwebloem

- 1 ½ theelepel droge gist

- 80 gram suiker

- 60 gram boter

- 1 theelepel zout

Vulling

- 3 eetlepels zachte boter

- 75 gram bruine bastardsuiker

- 3 eetlepels rozijnen

- 1 theelepel kaneel

Glazuur

-50 gram suiker

- 3 eetlepels water 

Verpakking / versiering

- Cupcake cellofaan zakjes

- Lint 6 mm

- Kaartjes

- Sluitingen

- Versiering of bakvormen

Bereidingswijze

Deeg: Verwarm de melk op laag vuur tot lichaamstemperatuur. Neem de pan van het vuur en strooi de gist in de melk en klop deze erdoor. Klop dan de suiker erdoor en laat het mensel 3 minuten rusten. Roer tot slot de (gesmolten) boter erdoor.

Meng de zout en de bloem in een kom en giet het melk/gist/boter mengsel door elkaar. Bestuif het keukenblad met bloem en kneed het deeg tot een glad deeg. Leg het deeg in een kom en dek het af met een schone theedoek en laat het op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld (na ongeveer 1 uur). Tip: plaats bij de kom met deeg een kopje met warm water.

Vulling: Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 60 cm en bestrijk het deeg met zachte boter. Meng de suiker, kaneel en rozijnen en strooi deze over de boter. Rol het deeg in de lengte op en snij deze in stukken van ongeveer 4 cm (8-10 rollen).

Bekleed een ronde bakvorm van +/- 30 cm doorsnee met bakpapier. Plaats de rolletjes 1 á 2 cm uit elkaar op hun klant in de bakvorm. Dek de bakvorm af met een schone theedoek en laat deze circa 30 minuten op een warme plek rijzen (niet te warm anders loopt de boter eruit).

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de rolletjes in circa 15 minuten goudbruin.

Glazuur: Verhit voor het glazuur de suiker en water in een plan tot de suiker geheel is opgelost. Laat het dan circa 3 minuten doorkoken. Bestrijk de koffiebroodjes meteen uit de oven met het suikermengels (of bestrooi het met poedersuiker) en klaar, smullen maar!

 Smul smakelijk en veel succes!


Chocolade broodjes 8 - 10 stuks

Afdrukken in .pdf klik hier

Informatie

- Voorbereidingstijd: 30 minuten + 1 uur en 30 minuten voor het rijzen

- Baktijd: 20 minuten

- Oventemperatuur: 140 graden  

Benodigdheden

Deeg

- 250 ml melk

- 450 gram tarwebloem

- 1 ½ theelepel droge gist

- 80 gram suiker

- 60 gram boter

- 1 theelepel zout

Vulling

- 3 eetlepels chocoladepasta

Verpakking / versiering

- Cupcake cellofaan zakjes

- Lint 6 mm

- Kaartjes

- Sluitingen

Bereidingswijze

Deeg: Verwarm de melk op laag vuur tot lichaamstemperatuur. Neem de pan van het vuur en strooi de gist in de melk en klop deze erdoor. Klop dan de suiker erdoor en laat het mensel 3 minuten rusten. Roer tot slot de (gesmolten) boter erdoor.

Meng de zout en de bloem in een kom en giet het melk/gist/boter mengsel door elkaar. Bestuif het keukenblad met bloem en kneed het deeg tot een glad deeg. Leg het deeg in een kom en dek het af met een schone theedoek en laat het op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld (na ongeveer 1 uur). Tip: plaats bij de kom met deeg een kopje met warm water.

Vulling: Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 60 cm en bestrijk het deeg met chocoladepasta. Rol het deeg in de lengte op en snij deze in stukken van ongeveer 4 cm (8-10 rollen). Vouw / druk nu de onderkant voorzichtig dicht.

Bekleed een ronde bakvorm van +/- 30 cm doorsnee met bakpapier. Plaats de rolletjes 1 á 2 cm uit elkaar op hun klant in de bakvorm. Dek de bakvorm af met een schone theedoek en laat deze circa 30 minuten op een warme plek rijzen (niet te warm anders loopt de chocolade eruit).

Verwarm de oven voor op 140 graden en bak de rolletjes in circa 20 minuten goudbruin.

Smul smakelijk en veel succes!